Κυκλοφορία Βιβλίου από Βασίλειο Μαούτσο

Metapsychology Volume 2 Cover

«Θεωρία και Τεχνική στην Κλινική Ψυχαναλυση μέσα από το έργο του Sigmund Freud». Ο παρόν Τόμος II εξετάζει και διαπραγματεύεται μεταψυχολογικά κάθε ένα από τα έργα του Freud που περιλαμβάνονται στους Τόμους VII έως XI της Standard Edition. Αυτός ο Τόμος αποτελεί συνέχεια του Τόμου I (2016, Volumes I – VI of the Standard Edition).

Ιδιότητα “ΜΕΛΟΥΣ” στην ομάδα μελέτης «ΚΛΑΣΙΚΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ» 

Παρέχεται συνδρομητική δυνατότητα “ΜΕΛΟΥΣ” στην ομάδα μελέτης Psychoanalysis Revisitedt hrough its Metapsychology. Περιλαμβάνει διαδικτυακές συναντήσεις και πρόσβαση σε επιλεγμένα Αγγλικά και Ελληνικά κείμενα του συγγραφέα με την μορφή σεμιναρίου. Τα κείμενα χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες ως κατωτέρω. Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε […]

Βιογραφικό Σημείωμα

Δρ. Βασίλειος Μαούτσος – Βιογραφικό Σημείωμα Από νωρίς ασχολήθηκε με ερευνητικό έργο στο Addenbrooke’s του Cambridge University εκ παραλλήλου με το κλινικό του έργο στην αντίστοιχη  ψυχιατρική μονάδα του Fulbourn. Το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στη δράση των ενδορφινών (endorfines) επί […]

Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία

Η Σύγχρονη Ψυχανάλυση Η Κλασική Ψυχανάλυση, αποτελεί την βάση επί της οποίας εξελίχθηκαν όλες οι επιμέρους ψυχαναλυτικές θεωρίες και πρακτικές που γνωρίζουμε.  Η Ψυχανάλυση ασυνείδητων διεργασιών του ψυχισμού, αποτελεί την βάση της αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών  – καταθλιπτικών, νευρωτικών, ψυχοσωματικών […]

Οι Νευροψυχώσεις της Άμυνας, 1894 – Εμμονές και Φοβίες, 1895

Αυτές οι Παρουσιάσεις όπως έχουμε ήδη τονίσει δεν έχουν σαν στόχο τους να επαναλάβουν τα γνώριμα ψυχαναλυτικά σημεία των έργων του Freud και ουδόλως τα περί της αναπτυξιολογίας που αποτελεί ένα απλό συμβάν μέσα το απέραντο σύνολο αλλαγών που επιτάσει το ασυνείδητο επί μονίμου βάσης. Άλλωστε αυτά έχουν μελετηθεί τόσο πολύ και τόσο βαθειά που ο καθένας θεωρεί ότι είναι περιττό πλέον να συνεχίσει να λέει λίγο ως πολύ τα πράγματα που έχουν εξερευνηθεί ήδη από τόσες πολλές διαφορετικές γωνίες. Κι’ όμως, ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν να συζητούνται ακαδημαϊκά και να αναλύονται ως τέτοια στο διηνεκές.

Μελέτες Επί της Υστερίας των Breuer και Freud

Δεν πρέπει να δώσουμε πολλή προσοχή στη χρονολογική σειρά των γραπτών του Freud καθόσον το διακύδευμα είναι εξαιρετικά σημαντικότερο της κάθε συγκυρίας. Μελετώντας αυτόν τον Τόμο παρατηρούμε ότι η ψυχολογική μέθοδος θεραπείας και κατανόησης των ψυχικών παθήσεων την οποίαν αρχίζουν να προσπαθούν να εισάγουν οι δύο συγγραφείς ειναι κατά βάση η μετα-ψυχολογική. Αποτελεί δε συνέχεια της επιστημονικής, που όπως αναφέραμε στην τελευταία «Παρουσίαση» δοκιμάστηκε άκρως ανεπιτυχώς και για πολύ καιρό όπως περιγράφεται λεπτομερώς στον Τόμο Ι.

Προ-Ψυχαναλυτικές Δημοσιεύσεις και Αδημοσίευτα Κείμενα

Σ’ ένα πολύ επιτυχές Συνέδριο της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης για την «Ψυχαναλυτική Πρακτική: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις» (2009) υπήρξε η ευκαιρία για άλλη μια φορά να παρατηρηθεί πόσο απομακρύνθηκε φαινομενικά η ψυχανάλυση από τις φροϋδικές έννοιες του Ασυνείδητου, των αμυνών, της μεταβίβασης ή ακόμη και ζητήματα αντιμεταβίβασης. Σήμερα, δίδεται η εντύπωση ότι ζούμε την ταχεία και αποδοτική εποχή της πληροφόρησης και η κυρίαρχη άποψη είναι ότι εάν η ψυχανάλυση είναι να επιζήσει αυτή πρέπει να ακολουθήσει τις προφανείς απαιτήσεις που έχει η κοινωνία.

Βιβλιοπαρουσίαση

Οι Εκδόσεις Επέκεινα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασιλείου Α. Μαούτσου, MD, με τίτλο Μεταψυχολογία [τ.1], το Σάββατο 27 Μαίου 2017 και ώρα 16:00 στο βιβλιοπωλείο “Επί Λέξει” (Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού – Αθήνα).